2014 m. gruodžio 7 d., sekmadienis

Vyriškas prabangos aksesuaras - petnešos


    Petnešos turi vieną unikalią savybę - jos suteikia neformalumo aurą, žaismingumą arba  griežtą prasmę. Prisiminkite Ashtoną Kutcherį filme „Mergišius“, taip pat – Larry Kingą, kamantinėjantį pasaulio įžymybes. Abejais atvejais jos tinka net ir tokiems, atrodo, tarpusavyje nesuderinamiems personažams.

Modeliukas: Adomėlis Apsirengęs kelnytėmis "Putinas"

Ką reikia žinoti renkantis petnešas

  • Atkreipkite dėmesį, kad petnešos su sagomis yra kur kas geriau, nes gnybtukų aštrūs dantukai gali sugadinti audinį.
  • Juodos  petnešos yra griežtesnės nei margos. Raudonos daug reikšmingesnės už pilkas. Renkantis petnešas svarbiausia, kad spalva tiktų prie kelnių.
  • Petnešas derinant prie klasikinio varianto, iš esmės jų turėtų iš vis nesimatyti, kadangi jos yra labiau apatinis drabužis nei viršutinis. Tačiau tai ir skonio, ir kultūros reikalas. Didžioje Britanijoje laikoma nepadoriu gestu nešioti ryškias petnešas, nepridengtas švarkeliu ar liemene. Tuo tarpu Amerikoje  tai visiškai priimtina.
  • Petnešų jokiu būdu nereikėtų nešioti kelnėse, kur yra kilpelės diržui.
  • Petnešos puikiai sukurs vientisą šeimos vyrų aprangos eilutę.


Šiek tiek istorijos

    Petnešas atrado prancūzai, per Didžiąja Prancūzijos revoliuciją. Dar 1980 metais jos tapo Amerikos turtingų žmonių simboliu. Taip atsitiko dėl to, kad aukštos klasės kelnės buvo siuvamos be kilpelių diržui ir petnešos buvo vienintelis būdas jas prilaikyti.
    Dėl savo praktiškumo petnešos netruko paplisti visuose visuomenės sluoksniuose bei klasėse. Ypač tai patiko per revoliuciją nespėjusiems suliesėti storuliams, naudojosi jomis taip pat ir nėščios prancūzų moterys. Kiek vėliau petnešos pasidarė dvi ir, kad nenusmuktų nuo pečių, buvo pradėtos tvirtinti nugaroje saga – taip jų forma pasidarė kaip raidė „X“ – tiek priekyje, tiek nugaroje (nešiota ir „H“ raidės formos petnešos, tačiau jau labiau į rytus – Vokietijoje). Mums įprastą „Y“ vaizdą įgijo tik XIX amžiaus viduryje. 
    XIX amžiaus pradžioje petnešos buvo siuvamos iš šilko arba satino ir tvirtinamos prie kelnių sagomis, taip pat įmantriai išpaišomos. Napoleonas nešiojo petnešas papuoštas kamanių – jo gimtosios Korsikos simbolio – piešiniais. Kiti ponai puikavosi vienas prieš kitą lapių medžioklės ar meilės nuotykių iliustracijomis, prastuomenė tenkinosi margesnėmis spalvomis.
XX amžiaus pradžioje petnešos  pasitraukė į pogrindį ir buvo laikomos tik apatinių drabužių dalimi.
    Apie 1940-uosius metus pasaulyje paplito platesnių kelnių mada, ir petnešos vėl pasirodė ant vyrų pečių. Tačiau niekada nebetapo visuotinai nešiojama aprangos dalimi.

Linkime gražios ir be rūpesčių  šventės! :)

Rūbeliai: Krikšto-rūbai

Jei norite pasidalinti savo idėjomis, nuorodomis, istorija bei atradimais, rašykite : alinosartele@gmail.com 

Komentarų nėra :