2014 m. gruodžio 15 d., pirmadienis

Peteliškė - vakarinės aprangos detalė

  Peteliškė yra emocija, kurią vyras išreiškia pasirinkdamas jos spalvą, medžiagą, tekstūrą. Tai yra ne tik galimybė išsiskirti iš kitų, bet ir puiki alternatyva kaklaraiščiui.  
    Ar žinojote, kad šiai klasikinei vyrų aprangos detalei jau pora tūkstančių metų? Iš pradžių peteliškė buvo nešiojama kaip skarelė, vėliau kiek patobulėjo. Praktiškai ji neatlieka jokios funkcijos, tik skleidžia aplinkai žinią apie Jūsų skonį ir vertybes. Įpareigoja pasitempti, kelia pasitikėjimą, padaro Jus spalvingesniais.
    Išsirinkti tinkamą peteliškę - didelis menas, tačiau tinkamai parinkta ji pagyvins ir suteiks žavesio jūsų pasirinktam įvaizdžiui. Peteliškė visam susirinkusiam žmonių vakarui praneš, kas Jūs, koks Jūsų statusas visuomenėje. Pagaliau, jei Jums peteliškė yra svetima aksesuaro detalė, nepamirškite, kad ji gali tapti puikia dovana! 
    Peteliškę užsirišti labai paprasta, tačiau užsirišę nepamirškite dirstelėti į veidrodį ir šiek tiek ją pasitaisyti. Jei nerimaujate, kad tinkamai užsirišti nepavyks, rinkitės jau surištas peteliškes. Jums nereikės pergyventi, ar peteliškė tiesi ir simetriška. 

Spalva, raštai ir dydis

    Peteliškė turi harmoningai papildyti Jūsų aprangos kostiumą. Žinoma, šiais laikais raštas, dažniausiai, yra mados reikalas, tačiau yra keletas taisyklių kurias pravartu žinoti:
  • Juoda peteliškė - solidumas ir klasika;
  • Raudona peteliškė - ekstravagancija (puikiai tinka, jei norite nuo savęs nukreipti pašnekovo dėmesį); 
  •  Dryžuota - klasika, ji visada madoje.
    Pasirinkdami tinkamą peteliškės spalvą bei raštą, Jūs lengviausiai atskleisite savo emociją, pabrėšite solidumą, rimtumą ar žaismingumą. Venkite pernelyg ryškių spalvų, peteliškė jokių būdu neturi dominuoti aprangoje. Jos dydis turi proporcingai atitikti vyro dydį, marškinių apykaklės dydį ir švarko atlapus.

Audiniai ir kokybė

    Peteliškės siuvamos iš šilko, vilnos, medvilnės poliesterio. Iš sintetinių audinių siuvamos peteliškės dažniausiai naudojamos kaip uniformos dalis, jas taip pat nešioja žemesnes pajamas gaunantys žmonės. Megztas peteliškes vakarų pasaulyje renkasi profesoriai, dailininkai, žurnalistai.
    Geriausias pirkinys ar dovana yra peteliškė, pagaminta iš šilko, arba kašmyro. Šilkinė peteliškė - elastinga, minkšta, patvari ir stipri. Kuo šilkas storesnis, tuo peteliškė kokybiškesnė. Žinoma, daug įtakos turi ir konstrukcija bei naudojami priedai.
    Puikus pasirinkimas - rankų darbo peteliškės. Nors jos ir yra siuvamos mašina, pagrindiniai pradedamieji ir užbaigiamieji dygsniai atliekami rankomis. Tokios peteliškės gaminamos atidžiau ir kruopščiau. 

    Keletas būdų, kaip atpažinti kokybišką peteliškę:
  • Audinys parenkamas austas, o ne pieštas ant viršaus,
  • Aukščiausias kokybės ženklas yra išilginis siūlas, einantis per peteliškę, už kurio patraukus, turi pasidaryti graži ir taisyklinga armonikėlė.
    Bet kuriuo atveju, perkant peteliškę, egzistuoja viena taisyklė - geras pirkinys (dovana) atsieina nepigiai. Paties šilko kokybė, medžiagos sukirpimo tikslumai, dygsniavimo atidumas - visa tai sudaro didesnę gaminio kainą.



    Jei norite išsirinkti Jums tinkamiausią peteliškę, ją turite išsirinkti pats. Tik tokiu atveju peteliškė tinkamiausiai atspindės Jūsų emociją ir bus tinkamiausia Jums. Rinkdamiesi pasitarkite, tačiau galutinį sprendimą priimkite pats.


Linkime gražios ir be rūpesčių  šventės! :)

Rūbeliai: Krikšto-rūbai
Fotografija: Joe blac

Jei norite pasidalinti savo idėjomis, nuorodomis, istorija bei atradimais,  rašykite : alinosartele@gmail.com 


Komentarų nėra :