2015 m. kovo 22 d., sekmadienis

Rinkitės gintarines krikštynas ir visa šventė spindės saulėto akmens jaukumu













O tu, gododams saulės godelę,

Eisi pajūrin gintarų rinkti.
Eisi vakarių svajų svajoti,
Ilgesio dainą jūrai dainuoti.


Salomėja Nėris. Jūros pasaka


Gintaras – unikalaus grožio gamtos kūrinys, neatsiejama tautos kultūros ir istorijos dalelė, Lietuvoje plačiai žinomas nuostabių deivės Jūratės rūmų palikimas. Patekęs į nagingo lietuvio rankas gintaras sušyla ir atgyja naujam gyvenimui sagėse, karoliuose, rožančiuose...





Gintaras neatsiejamas krikšto apeigų simbolis

Šiais laikais gintaras tapo neatsiejama krikštynų šventės bažnytinių apeigų dalimi. Norėdami šventėje gintarinio subtilumo, aprenkite mažąjį Krikštuką gintarais dekoruotais krikšto drabužėliais arba apsiauskite gintarais siuvinėta krikšto skraiste. O gal renkatės užsegti šiuo metu labai populiarius, tarpusavyje suderintus gintarinius karoliukus ir apyrankę – švelnus puošnumas garantuotas! Bažnyčioje galite pajusti šiltą smilkomo gintaro kvapą, tikėjimo dvasią palaiko kaklą apjuosęs gintaro kryželis, malda slysta rankose šildomo gintarinio rožinio karoliukais.



Jei ieškote dovanos krikštynoms ar einate lankyti kūdikėlio, dovanas taip pat drąsiai rinkitės iš gaminių su gintaru asortimento. Žaisliukas-šildanti pagalvėlė vaikučiui tampa mielu draugu ir žaidžiant, ir ruošiantis miegoti, šaukštelis dekoruotas gintarais lydės visą gyvenimą, nuo pirmosios košės iki vestuvinio torto gabalėlio, nuo savų vaikų krikštynų iki popietinės arbatos su anūkais. Tikinčiųjų šeimoje tikrai bus vertinamas mažajam šeimos nariui padovanotas gintarinis kryželis ar medalionas. Tai tautiškumą, savo šalies istoriją liudijanti, madinga ir puošni dovana.
Rinkitės gintarines krikštynas ir visa šventė spindės saulėto akmens jaukumu.



Kas yra gintaras. Gintaro istorija

Gintaro amžius yra labai įvairus kaip ir jo radimvietės. Seniausias (susidaręs prieš 360–285 mln. metų) randamas Jungtinėse Amerikos Valstijose, Baltijos gintaras – jauniausias, jo istorija skaičiuoja apie 50 mln. metų. Gintaras susidarė sustingus spygliuočių sakams; jiems varvant žemyn, maišantis su žievės gabalėliais, pakely sutiktais vabzdžiais, vabalėliais, susitikus su žeme, nuplautas upių ir ežerų pasauliui gimė unikalus organinės kilmės mineralas. Gintaro spalvų paletė neįtikėtinai plati – nuo baltos, geltonos, raudonos ir įvairiausių jų atspalvių iki žalios, mėlynos, rudos, juodos. Taip pat nevienodas ir gintaro skaidrumas. Jis gali būti matinis, skaidrus, nepermatomas. Tokią įvairovę lėmė skirtingos priemaišos.
Gintaras vertintas visais laikais ir dėl grožio, ir dėl gydomųjų savybių. Akmens amžiuje kai kuriose šalyse gintaras buvo naudojamas kaip pinigas. Jis minimas senųjų filosofų, alchemikų ir gydytojų raštuose. Hipokratas (460-377 m. pr. Kr.) aprašė gydomąsias gintaro savybes ir šio mineralo panaudojimo būdus. Turtingieji monarchai rūmuose įsirengdavo gintaro kambarius. Mūsų protėviai baltai gintaro dirbinius perduodavo iš kartos į kartą kaip šeimos turtą ir didžiausią vertybę.

Gintaro medicininės savybės

Esant sparčiam technologijų ir mokslo vystymuisi, turime galimybę daug plačiau pažinti gintarą, surinkti išsamesnių žinių apie šio mineralo sudėtį, jo medicinines savybes.
Baltijos gintaras unikalus didžiausiu išskiriamu kiekiu gintaro rūgšties, kurioje ir slypi gydomoji gintaro galia. Kai gintaras sušyla iki kūno temperatūros, išsiskiria gintaro rūgštis ir pradeda slopinti uždegimines reakcijas, malšinti skausmą. Svarbu, kad gintaras būtų nešlifuotas, taip jis išsaugo gydomąsias savybes.
Gintaro aliejus tinka įtrynimams, sumušimams tepti, apyrankes dėvėkite siekdami mažinti sąnarių ir raumenų skausmą.



Paminėtomis savybėmis pasižymi ir įvairūs aliejai, kremai, ir gintaro papuošalai, žodžiu, viskas, kas savyje turi gintaro. Tad karoliukai ir apyrankės, skirti kūdikiams ir vaikams, kurie paperka savo puošnumu ir žaismingumu, taip pat malšina ir dantukų dygimo skausmus. Jie gaminami taip, kad būtų saugūs segėti nuo pat kūdikystės – kiekvienas karoliukas atskiriamas mazgeliu, tad net nutraukus (reikėtų labai pasistengti, nes virvelė labai tvirta) karoliukus, jie nepažyra, vaikutis netyčia jų nepraris. Įsigykite gintarinį čiulptuką ir vaikutis turės sveikatinantį žaisliuką. O gintarinis čiulptuko laikiklis, liesdamasis su kaklu, šils, spinduliuos ir saugos nuo peršalimo ligų, malšins dantukų dygimo skausmus.
Sutikite, nuostabu, kai galima suderinti profilaktines sveikatinimo priemones ir mados vėjus – lengvi, spalvingi kūdikių karoliukai dantukų dygimo skausmams malšinti, vėriniai ar pakabučiai mamoms nuo gerklės ligų apsiginti, apyrankės pavargusioms močiučių rankoms raminti.

Gintaras grožio ir mados industrijoje

Nuo seno lietuvės puošdavosi masyviais gintaro grynuolių vėriniais. Jie madingi ir mūsų dienomis. Tačiau šiais laikais sutinkame neįtikėtinai didelę įvairovę šlifuoto ir nešlifuoto gintaro papuošalų, kurie dera prie kasdienių drabužių ir švenčių progomis. Pagal galimybes ir poreikius galite išsirinkti įvairiausių dydžių, formų ir spalvų auskarų, vėrinių, sagių, apyrankių. Nepamirškime ir vyrų – sąsagos, kaklaraiščių segtukai, vyriški karoliai ar raktų pakabukai skoningai paįvairins net ir puoštis nemėgstančio vyro garderobą.




Vaikams, be minėtų karoliukų ir apyrankių, taip pat galima parinkti skirtingų gintarinių aksesuarų. Kiekvienam pagal amžių, gyvenimo būdą ir pomėgius. Mažiausiuosius per krikštynas ir kitas šventes puoškite gintarais dekoruotais drabužėliais, karoliukais, į plaukus mergaitėms įsekite gintarinių segučių. Vyresniems pasiūlykite gintaro pakabukus, apyrankes, karoliukus prie kaklo ir panašias stiliaus detales.



Prakalbus apie grožį, būtina paminėti ir dar vieną sritį, kurioje naudojamas gintaras. Kosmetologijoje gintaro milteliai (pudra arba smėlis) yra naudojami įvairiuose kūno šveitimo kremuose, muiluose, kaip atsinaujinti skatinanti, priešuždegiminė medžiaga. Sausos odos priežiūroje pasitarnauja gintaro ypatybė sulaikyti drėgmę. Tokiais atvejais naudojami kremai, muilai, sudėtyje turintys gintaro. Gintaro milteliai tinka naudoti masažuose, kaukėms, vonelėms, siekiant odos ląsteles aprūpinti deguonimi, suteikti jai elastingumo ir švytėjimo. Vaikams tai – puiki natūrali žaizdelių gydymo, alergijos apimtos odelės nuraminimo priemonė.

Dvasinės, mistinės, energetinės gintaro savybės

Senovėje mistifikuotas, nepaprastų galių turintis gintaras, buvo vertinamas ir saugomas. Ką tik gimusį kūdikį smilkydavo gintaro smilkalais, kad jis būtų apsaugotas nuo įvairių ligų ir gerai augtų. Gintaras būdavo smilkomas ir mišių metu. Taip dezinfekuodavo didžiules patalpas, talpinusias daugybę žmonių. Juk neveltui ir pats pavadinimas gintaras kilęs nuo žodžio „ginti“.
Kurį laiką buvome lyg ir pamiršę gintarą, o pastaruoju metu žmonės naujai atranda šį puikų mineralą. Tikrai ne daugelis žino, kad švarius gintaro gabalėlius sugrūdus grūstuve, galima patiems pasigaminti smilkalų, kuriuos užbėrus ant žarijų ir pasmilkius būtų kvėpinamos ir dezinfekuojamos patalpos. Šiltas ir saldus gintaro kvapas ne tik išvalo namus, bet ir atpalaiduoja po skubrios dienos, nuskaidrina mintis.
Taip pat turima žinių ir apie gintaro arbatą, kuomet gintaro gabalėlis užplikomas karštu vandeniu ir palaikomas pusvalandį. Tokia arbata, sakoma, stiprina imunitetą, padeda atstatyti rūgščių pusiausvyrą organizme. Gabalėlio užtenka ilgam. Pakanka po keleto plikymų gabalėlius paskleisti ten, kur gavę saulės jie pasikrautų nauja energija, ir po to vėl galima plikyti arbatą.




Džiugu, kad vis didesnis dėmesys natūralioms medžiagoms grąžina gintarą į jam deramą vietą mūsų gyvenime. Šventėse ir kasdienybėje. O sakų „spąstuose“ įkalintos gamtos dalelės užburia ir žavi, pasakoja tūkstančius metų aprėpiančią savo istoriją, kiekviename gabalėlyje vis kitokią, kiekviename dirbinyje savitą.


Daugiau papuošalų galite rasti : www.facebook.com/GMgintariukai
Arba tel.: 867544939
Papuošalai gaminami pagal individualų užsakymą, todėl visi pageidavimai bus išpildomi su kaupu.

Rūbelius pasisiūti galite: www.kriksto-rubai.lt



Foto: GMgintariukai , iš interneto
Jeigu norite papasakoti savo istorija, laukiame laiško krikstynu.idejos@gmail.com

Komentarų nėra :