2015 m. liepos 25 d., šeštadienis

Krikštynos: kas svarbu renkantis šventės vietą


Krikštynos – viena didžiausių šeimos švenčių. Todėl dažnai pasiruošimas joms užima nemažai laiko ir pareikalauja kūrybingumo ir tam tikrų finansinių išteklių. Vienas svarbiausių klausimų, kuriuos reikia atsakyti organizuojant šventę – kur. Kur krikštysime ir kur kviesime svečius po bažnytinės ceremonijos vaišintis ir švęsti.
Šventės vietos pasirinkimas priklauso nuo daugelio veiksnių: Jūsų norų, poreikių ir finansinių galimybių. O kartais vietą pasufleruoja šventės tematika.
Prieš apsispręsdami ramiai apgalvokite, kas Jums svarbu, kokius išteklius ir kiek pagalbininkų turite. Norite nuomotis ar pasitelksite turimas patalpas ir/ ar priemones. Turite galimybes pagaminti maisto patys, o gal nuspręsite viską užsakyti? Ar Jums svarbu šventės vietą puošti taip, kaip norite patys? Kadangi krikštynos – vaikų šventė, būtina pasirūpinti, kaip ir kur užimsite mažuosius šventės dalyvius.

Tad kur švęsti?



Namuose švęsti krikštynas aktualu norintiems sutaupyti, nes nereikia mokėti už šventės vietą. Tos lėšos gali būti skirtos kitiems dalykams. Bet turėkite mintyje, kad po visko teks nemažai tvarkytis. Jei gyvenate name, turbūt turite ir kiemą, kur geru oru galima persikelti linksmiems žaidimams ar deserto valgymui. Bute taip pat galite jaukiai pasisėdėti. Skirkite dėmesio šventės teminiams papuošimams arba sukurkite vientisą nuotaiką paprastu, jaukiu šventišku dekoru, uždegę keletą žvakių (būtinai įsitikinkite, kad jos saugiame aukštyje). Vaikučiui, ypač jei jis dar labai mažas, namų aplinka padės išsaugoti taip svarbų saugumo jausmą, taip pat prireikus galėsite jį pamigdyti, užimti jo mėgstamais žaisliukais ar perrengti.




Gamtoje – jei tai vasara, pavasaris ar šiltas saulėtas ruduo – iškylos formatas kaip tik. Daug erdvės ir laisvės nenustygstantiems vaikams, mažiau sėdėjimo prie stalo ir daugiau judesio. Tai gali būti sodas, pieva, miško aikštelė ar artimiausias parkas. Taip pat, jei yra poreikis ir galimybė, galima išsinuomoti kupolą, didelę palapinę arba jau paruoštą, išpuoštą taip vadinamą magic tent (https://www.facebook.com/magictentsventes/timeline).



Taip pat gamtoje gana paprasta užimti vaikus. Dažnai jiems nereikia nieko, tik erdvės judėjimui. Tačiau, jei paruošite jiems užsiėmimų, vaikai bus jums dėkingi ir šventę prisimins ilgai. Žaidimus nuskaidrins ir šventės atmosferą sukurti padės muilo burbulai (tik perspėkite tėvelius, kad turėtų drabužių komplektą persirengimui), balionai, kamuoliai. Čia galite pakviesti prisijungti ir suaugusiuosius!


Restoranas, kavinė – jei vaikų šventėje nedaug arba jie jau tokio amžiaus, kad gali išsėdėti prie stalo ilgą laiką, o gal kavinėje yra speciali erdvė vaikams – tai tikrai patogus pasirinkimas. Maistas, vieta, viskas paruošta ir po to nereikia ilgai tvarkytis. Žinoma, galima vaikams parūpinti šiokio tokio užimtumo ir nesant specialiai erdvei. Svarbu sužinoti, ar galite šiek tiek pastumdyti stalus – atskyrę vieną stalelį vaikams padėkite rašymo, spalvinimo priemonių, popieriaus, keletą žaisliukų. Taip įrengsite nedidelę žaidimų erdvę, kur vaikai galės šiek tiek pailsėti nuo šventinio stalo ir suaugusiųjų kalbų.





Mobilios šventės vietos – autobusas, traukinys, jachta, laivas – galimi įvairūs variantai. Pasiruošimo reikės panašiai tiek pat, kiek ir iškylai gamtoje, tik būsite tikri, kad lietus ant galvos nekapsės. Prisidės išlaidos transporto priemonės nuomai.
Judesys smagus savaime, todėl svečiai, ypač vaikai, kurį laiką gali būti užimti dairymusi pro langą ar laivo kraštą. Tiesa, viską, ko gali prireikti šventei, reikės kruopščiai susiplanuoti ir susipakuoti.
Galima šventės dalyvių paprašyti užrašyti linkėjimus mažajam krikštukui ir vėliau, atsižvelgiant, kokia transporto priemone keliaujate, tuos linkėjimus sudėti į užkemšamą butelį (žinutė butelyje), traukinuku padabintą medinę dėžutę ir pan. Tai bus puikus atsiminimas.


Salės, sodybos nuoma – patalpoje vykstanti šventė. Pasirinkus tokį šventinės vietos variantą svarbu išsiaiškinti ar galite šventę puošti, kaip jums reikia, t.y. ar galite stumdyti stalus, kabinti, klijuoti dekoracijas. Jei švenčiate sodyboje, ar galite į lauką išsinešti kai kuriuos baldus, indus ir pan. Suderinę visas detales galite būti ramūs dėl oro sąlygų, taip pat dėl vietos, kur reikės viską pasidėti. Sodyboje greičiausiai turėsite ir ramų kambarį, jei reikėtų mažajam krikštukui ar svečiui pailsėti.
Čia taip pat nevaržomai galima įrengti erdvę vaikams.


Idėja veiklai ir dar keli patarimai:

  • Šventę organizuojantys bute turėtų gerai paskaičiuoti būsimus svečius. Juk reikia ne tik užkandžių, bet ir kėdžių kiekvienam dalyviui.
  • Organizuojant šventę ne namuose svarbu iš anksto apgalvoti ir susirašyti sąrašą, ką pasiimti, ko gali prireikti tiek šventės svečiams, tiek pagrindiniam dalyviui – krikštukui. Tik susirašę ir nuolat pasitikrindami, būsite tikri, kad viską, ko gali reikėti, pasiimsite ir nereikės blaškytis.
  • Jei pasirinkote švęsti gamtoje ar nuomotoje sodyboje, įsitikinkite, kad vaikams šioje erdvėje bus saugu žaisti. Gal netoliese yra vandens telkinys, miškas ar kelias. Apmąstykite, kaip apsaugosite šias teritorijas nuo smalsučių.
  • Pasirinkus kavinę ar restoraną būtų pravartu bent kartą ten pavalgyti, apsižvalgyti, kad netektų šventės metu nusivilti maisto ar aptarnavimo kokybe. Geriausia rinktis nekartą patikrintą variantą.
  • Švęsti keliaujant panašu į iškylavimą, tik pajudėję iš taško A jau nebeturite galimybės grįžti pasiimti užmirštų servetėlių ar fotoaparato.
  • Visais atvejais turėkite vandens ir servetėlių. Dar puiku turėti papildomą rūbų komplektuką.


Vis pabrėžiame, kad svarbu užimti vaikus, tad smagaus ir saldaus balionų sprogdintojų žaidimo idėja bus kaip tik. Šis žaidimas tinkamas grumtis pievoje ar dūkti kambaryje.
Pasiruošimas: į vienus balionus pūsdami įdėkite saldainių, kitus palikite tuščius. Pasistenkite, kad kiekvienam dalyviui būtų skirta bent po keletą balionų.
Užduotis: dalyviai turi surasti kuo daugiau saldainių. Vadinasi reikia susprogdinti kuo daugiau balionų!
Variantai: galima šį žaidimą žaisti kiekvienas už save arba komandomis. Pabaigoje suskaičiuoti, kuri komanda surinko daugiau saldainių. Pasirūpinkite, kad neliktų nei vieno be saldainio.
Balionus pripildę ne tik saldainių, bet ir lapelių su palinkėjimais nudžiuginsite tuos, kurie jau pramokę skaityti, o radę linksmų lipdukų mažyliai tikrai žinos, kur juos dėti.


Kad ir kur pasirinktumėte švęsti, mes žinome – šventė bus įsimintina!

Komentarų nėra :